Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen?
Verdergaande digitalisering
Digitalisering gaat over dienstverlening aan onze externe klanten en interne dienstverlening.
Externe dienstverlening
Inwoners hebben 24/7 en via diverse kanalen contact met de gemeente. ICT en innovatie spelen in de dienstverlening een steeds belangrijke rol want steeds meer diensten kunnen online gedaan worden. In 2019 stellen we een dienstverleningsvisie vast. Met deze visie vertellen we inwoners en bedrijven wat ze van ons mogen verwachten. Verbeteren van de dienstverlening zorgt voor tevreden inwoners én draagt bij aan een betere beeldvorming van de gemeente.
Interne dienstverlening
We genereren digitale sturingsinformatie. Denk hierbij aan documenten uit de Planning & Control cyclus. Doordat we onze processen digitaal vastleggen zijn ze inzichtelijk voor onder andere het bestuur en de accountant.
Privacy
Baseline Informatieveiligheid Overheden (BIO)
BIO is de opvolger van de Baseline Informatieveiligheid Gemeente (BIG) en is per 1 januari 2020 verplicht. De gedachte achter de BIO is dat gemeenten meer vanuit risicomanagement gaan werken. De BIO onderstreept het belang van een actuele en complete procesinrichting en –registratie.
Eenduidige Normatiek Single Information Audit (ENSIA)
Het landelijke rapportage instrument ENSIA is in 2017-2018 voor het eerst gebruikt. Voor 2018-2019 is het grotendeels vernieuwd. Het bevat wederom een externe audit op informatieveiligheid van onze kernapplicaties en een rapportage aan de raad in het tweede kwartaal van 2019.
Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)
De AVG vervangt sinds mei 2018 de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Binnen het jaar voldoen we aan de belangrijkste eisen. Een belangrijk aandachtsgebied is het sociaal domein. Om goede zorg te bieden, willen we integraal werken. De privacywetgeving belet dat. We zoeken naar de beste manier om daar mee om te gaan. Bij het actualiseren van processen in het sociaal domein kijken we gericht naar de AVG vereisten.
In 2019 maken we alle medewerkers (verder) bewust van de (on-) mogelijkheden van de AVG. De Functionaris Gegevensbeheer (FG) heeft een controlerende en adviserende rol.
Informatievoorziening
Aansluiting op het VNG programma "Samen organiseren"
In 2017 is het nieuwe I&A-beleid vastgesteld. Een meer open architectuur vormt de basis van dit nieuwe beleid. Landelijk krijgt dit ook steeds meer aandacht en het VNG programma "Samen organiseren" is hier op gericht. Op het VNG-congres in 2018 is dan ook besloten om via het Fonds Gezamenlijke Gemeentelijke Uitvoering (Fonds-GGU) in 2019 ruim 60 miljoen te investeren in een gezamenlijke aanpak.
Voor de gemeente Buren staat 2019 dan ook in het teken van de aansluiting op deze landelijke ontwikkelingen. In 2018 hebben we de samenwerking opgezocht bij het doorontwikkelen van het Open Webconcept (onze website en intranet). In 2019 verbreden we dit naar deze landelijke ontwikkelingen binnen de VNG.